Ce scheme de ajutor vor fi finanțate de stat anul viitor. Proiectul Legii BUGETULUI de stat

Ce scheme de ajutor vor fi finanțate de stat anul viitor. Proiectul Legii BUGETULUI de stat
Publicat: 13/12/2023, 17:17

Proiectul Legii bugetului pentru 2024, pus în transparență decizională, miercuri după-amiază, include și liniile de finanțare prin ajutor de stat care sunt gândite de autorități.

Susținerea mediului de afaceri este o altă coordonată a construcției bugetare responsabile și credibile pentru anul 2024 prin sprijinirea sectorului IMM, caracterizat prin dinamism și diversitate, prin finanțarea unor programe importante, arată documentele publicate de Ministerul Finanțelor în transparență decizională.

Produsul Intern Brut este estimat la 1.733 miliarde de lei preţuri curente, iar deficitul bugetar la 5% din PIB, în condiţiile unor venituri de peste 586 miliarde de lei şi ale unor cheltuieli de 673 miliarde de lei. Ponderea cheltuielilor totale în PIB este estimată la 38,8%, iar cea a veniturilor la 33,8% din PIB.

Conform Raportui privind situaţia macroeconomică pe anul 2024 şi proiecţia acesteia pe anii 2025-2027, care însoțește proiectul Legii bugetului, creşterea economică în România este estimată a se modera la 2,2% în acest an din cauza inflaţiei care încă persistă şi va afecta veniturile disponibile, a condiţiilor financiare restrictive şi a cererii externe slabe. Pentru perioada 2024-2025 se aşteaptă ca economia să accelereze la 3,1% şi respectiv 3,4%, având în vedere impactul pozitiv al investiţiilor derulate prin PNRR, creşterea veniturilor disponibile reale şi un consum public solid.

Proiectul Legii bugentului ar urma să ajungă în Parlament săptămâna viitoare, potrivit calendarului agreat la nivelul Coaliției.

Susținere pentru investiții

Unul dintre Programul „Ajutoare de stat pentru finanţarea proiectelor de investiţii” include scheme de ajutor de stat care se aplică atât întreprinderilor mari cât şi întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), având ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea realizării de investiţii, creării de noi locuri de muncă, precum şi modernizarea sau dezvoltarea IMM-urilor.

Programul cumulează atât scheme de ajutor de stat administrate de Ministerul Finanțelor, cât și sheme de ajutor de stat administrate de alte autorități, respectiv, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii S.A. – IFN (FNGCIMM), Fondul de Garantare a Creditului Rural I.F.N. S.A. (FGCR), Fondul Român de Contragarantare S.A. (FRC) și Autoritatea Rutieră Română (ARR), pentru care M.F. are calitatea de ordonator principal de credite privind angajarea, lichidarea și ordonanțarea cheltuielilor.

Valoarea totală a ajutorului de stat plătit conform acestei scheme de ajutor de stat este de 209.809 mii lei (din care 55.807 mii lei în perioada ianuarie – aprilie 2023) în limita bugetului total maxim estimat al schemei de 300.000 mii lei.

Scheme de ajutor de stat pentru perioada 2024-2027

Potrivit documentului citat, una dintre linii este reglementată prin:

  • H.G. nr. 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă, cu modificările și completările ulterioare; Schema de ajutor de stat a avut în vedere finanțarea sub formă de sume nerambursabile, în limita intensității maxime admise, a costurilor salariale, înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, ca urmare a creării de minimum 100 de locuri de muncă determinate de realizarea unei investiții inițiale.

Prin această schemă s-a intenționat încurajarea participării active a întreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni şi redresarea economiei româneşti, prin realizarea de investiții şi crearea de noi locuri de muncă.

Bugetul maxim al schemei este de 2.700 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 milioane euro. Bugetul mediu anual al schemei este de 450 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 100 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării.

Numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 1.700.

Conform documentului guvernamental, până la 21 noiembrie 2023, în baza acestei scheme de ajutor de stat, au fost aprobate spre finanțare 72 proiecte de investiții, care vor genera 15.123 noi locuri de muncă, pentru care a fost aprobat un ajutor de stat în valoare de 1.424,42 milioane lei, din care s-au plătit deja 165,42 milioane lei (din care 23,69 milioane lei în perioada ianuarie – noiembrie  2023) pentru cheltuielile salariale aferente locurilor de muncă nou create.

Proiectele de investiții aflate în proces de implementare vor contribui la bugetul de stat prin plata unor contribuții în valoare de 3.265,44 milioane lei.

  • H.G. nr. 807/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie, cu modificările și completările ulterioare.

Schema de ajutor de stat a avut în vedere finanțarea investițiilor realizate de întreprinderi în active corporale și necorporale de înaltă tehnologie în valoare de minimum 4,5 milioane lei.

Până la 21 noiembrie, în baza acestei scheme de ajutor de stat, au fost aprobate spre finanțare 174 proiecte de investiții, în valoare de 19.820,6 milioane lei, pentru care a fost aprobat un ajutor de stat în valoare de 7.340,8 milioane lei (din care 989,55 milioane lei în cursul anului 2023).

Valoarea ajutorului de stat plătit până la această dată este de 3.068,28 milioane lei (din care 753,43 milioane lei în perioada ianuarie – noiembrie 2023) aferent cheltuielilor eligibile efectuate potrivit acordurilor pentru finanţare emise.

Proiectele de investiții aflate în proces de implementare vor avea un impact semnificativ în economie prin crearea a 25.038 locuri de muncă și plata unor contribuții la bugetul de stat în valoare de 9.272,46 milioane lei.

  • O.U.G. nr. 24/2022 privind aprobarea și finanțarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească, cu modificări și completări ulterioare. Administratori pentru programele IMM PROD, RURAL INVEST, GARANT CONSTRUCT și INNOVATION au fost desemnate FNGCIMM respectiv, FRC și FGCR iar furnizor de ajutor de stat este M.F.. Plata ajutorului de stat se va efectua până la 31.12.2024, inclusiv. Programele prevăzute de O.U.G. nr. 24/2022:
  1. Conform prevederilor art. 2, alin. (1) a fost aprobat programul IMM PROD pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor realizate de către IMM-uri, inclusiv start-upuri, din zona urbană. Schema de ajutor de stat are ca obiectiv deblocarea accesului la finanțare al beneficiarilor care se confruntă cu dificultăți generate de pandemia de COVID-19.

Bugetul schemei de ajutor de stat aferente Programului IMM PROD este 268,545 mil. lei pentru un număr de 2.550 de beneficiari.

  1. Conform prevederilor art. 4, alin. (1) a fost aprobat programul RURAL INVEST pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor realizate de către beneficiarii eligibili care își localizează producția în mediul rural și urban mic, pentru încurajarea dezvoltării afacerilor în aceste zone.

Bugetul schemei de ajutor de stat aferente Programului RURAL INVEST este 530,583 mil. lei pentru un număr estimate de 4.286 de beneficiari.

  1. Conform prevederilor art. 6, alin. (1) a fost aprobat programul GARANT CONSTRUCT destinat proiectelor privind îmbunătățirea eficienței energetice, investiții în domeniul energiei verzi și aliniere la obiectivele de mediu implementate de IMM-uri din sectorul construcțiilor și unități administrativ teritoriale.

Programul cuprinde 2 Subprograme: pentru susținerea proiectelor de investiții pentru IMM-uri din sectorul construcțiilor și al doilea, de susținere a proiectelor de investiții de scară mică pentru unitățile administrativ teritoriale.

Bugetul schemei de ajutor de stat aferente Programului RURAL INVEST este 495,573 mil. lei pentru un număr estimat de 4.165 de beneficiari.

  1. Conform prevederilor art. 8, alin. (1) a fost aprobat programul INNOVATION în vederea sprijinirii capacității de inovare, susținerii activităților la export ale IMMurilor cu activitate în domenii de comerț și servicii, cu cifra de afaceri mai mică de 1 milion de euro, care activează în industria exportatoare, nepoluantă.

Bugetul schemei de ajutor de stat aferente Programului INNOVATION este 214,55 mil. lei pentru un număr de 1.835 de beneficiari.

În perioada 2022-2023, în baza acestei scheme de ajutor de stat, conform solicitării administratorilor au fost plătite 68 decizii de plată care însumează 310,02 milioane lei.

  • U.G. nr. 99/2022 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS și a componentelor acesteia – IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION și RURAL INVEST, cu completări ulterioare

Întrucât sprijinirea sectorului IMM reprezintă o prioritate a Programului de guvernare 2021-2024, în condițiile în care sectorul întreprinderilor mici și mijlocii reprezintă un factor de importanță strategică pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă.

Conform prevederilor O.U.G. nr. 99/2022, Guvernul României continuă sprijinirea IMM-urilor prin aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS (cu 6 programe componente), pentru care M.F. este furnizor de ajutor de stat, iar atribuțiile de administrare sunt delegate pe următoarele componente:

  1. IMM INVEST ROMANIA, componentă administrată de FNGCIMM;
  2. AGRO IMM INVEST, componentă administrată de FNGCIMM și FGCR;
  3. IMM PROD, componentă administrată de FNGCIMM;
  4. GARANT CONSTRUCT componentă administrată de FNGCIMM și FRC;
  5. INNOVATION, componentă administrată de FRC;
  6. RURAL INVEST, componentă administrată de FGCR.

Bugetul schemei de ajutor de stat sub formă de grant este de maximum 1.930.018.000 lei, acordat din bugetul MF- Acțiuni generale.

Prin implementarea schemei de ajutor de stat se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 24.786 de beneficiari.

Scheme noi în pregătire

În plus, Ministerul Finanțelor a elaborat noi proiecte de măsuri în contextul mediului intern și internațional dificil:

Un proiect de hotărâre a Guvernului pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea investițiilor de înaltă tehnologie. Principalele caracteristici cuprinse în proiectul schemei de ajutor de stat:

  • obiectivul îl reprezintă susținerea dezvoltării regionale prin realizarea de investiții în unul dintre sectoarele prevăzute în Anexa 1 la hotărâre;
  • schema de ajutor de stat are în vedere finanțarea investițiilor realizate de întreprinderi în active corporale și necorporale de înaltă tehnologie;
  • bugetul maxim al schemei este de 2.499,985 milioane lei, respectiv echivalentul a 449,997 milioane euro;
  • numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 150;
  • perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat pentru emiterea de Acorduri de finanţare este 2024 – 31.12.2026;
  • plata ajutorului de stat în baza acordurilor emise se va efectua până la data de 31 decembrie 2032;

Un proiect de hotărâre a Guvernului privind acordarea unui ajutor de stat regional ad-hoc companiei Nokian Tyres Europe Operations S.R.L. Principalele caracteristici cuprinse în proiectul schemei de ajutor de stat:

  • schema de ajutor de stat are în vedere finanțarea unei investiții inițiale constând în înființarea în România a unei noi unități de producție de anvelope pentru autoturisme, în județul Bihor;
  • este un ajutor individual pentru NOKIAN TYRES EUROPE OPERATIONS S.R.L.;
  • valoarea nominală este de până la 490,44 milioane lei;
  • sunt considerate cheltuieli eligibile costurile fără TVA și orice alte taxe, aferente realizării de construcții, respectiv, achiziționării de instalații, utilaje, echipamente;
  • beneficiarul are obligația de a finaliza investiția până la data de 31.12.2027;
  • ajutorul de stat regional ad-hoc se plătește până la data de 31.12.2028, în limita creditelor bugetare anuale aprobate;
  • proiectul de investiții trebuie menținut în Regiunea de Vest pe o perioadă de cel puțin 5 ani de la finalizarea investiției, respectiv până la data de 31.12.2032;
  • în perioada 2023-2032 contribuția la dezvoltarea regională generată de investiție va fi de 339,48 milioane lei;
  • prin implementarea proiectului se creează 532 noi locuri de muncă.
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu