Proiectul Legii bugetului pentru 2024, pus în transparență decizională, miercuri după-amiază, include și liniile de finanțare prin ajutor de stat care sunt gândite de autorități.
Susținerea mediului de afaceri este o altă coordonată a construcției bugetare responsabile și credibile pentru anul 2024 prin sprijinirea sectorului IMM, caracterizat prin dinamism și diversitate, prin finanțarea unor programe importante, arată documentele publicate de Ministerul Finanțelor în transparență decizională.
Produsul Intern Brut este estimat la 1.733 miliarde de lei preţuri curente, iar deficitul bugetar la 5% din PIB, în condiţiile unor venituri de peste 586 miliarde de lei şi ale unor cheltuieli de 673 miliarde de lei. Ponderea cheltuielilor totale în PIB este estimată la 38,8%, iar cea a veniturilor la 33,8% din PIB.
Conform Raportui privind situaţia macroeconomică pe anul 2024 şi proiecţia acesteia pe anii 2025-2027, care însoțește proiectul Legii bugetului, creşterea economică în România este estimată a se modera la 2,2% în acest an din cauza inflaţiei care încă persistă şi va afecta veniturile disponibile, a condiţiilor financiare restrictive şi a cererii externe slabe. Pentru perioada 2024-2025 se aşteaptă ca economia să accelereze la 3,1% şi respectiv 3,4%, având în vedere impactul pozitiv al investiţiilor derulate prin PNRR, creşterea veniturilor disponibile reale şi un consum public solid.
Proiectul Legii bugentului ar urma să ajungă în Parlament săptămâna viitoare, potrivit calendarului agreat la nivelul Coaliției.
Unul dintre Programul „Ajutoare de stat pentru finanţarea proiectelor de investiţii” include scheme de ajutor de stat care se aplică atât întreprinderilor mari cât şi întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), având ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea realizării de investiţii, creării de noi locuri de muncă, precum şi modernizarea sau dezvoltarea IMM-urilor.
Programul cumulează atât scheme de ajutor de stat administrate de Ministerul Finanțelor, cât și sheme de ajutor de stat administrate de alte autorități, respectiv, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii S.A. – IFN (FNGCIMM), Fondul de Garantare a Creditului Rural I.F.N. S.A. (FGCR), Fondul Român de Contragarantare S.A. (FRC) și Autoritatea Rutieră Română (ARR), pentru care M.F. are calitatea de ordonator principal de credite privind angajarea, lichidarea și ordonanțarea cheltuielilor.
Valoarea totală a ajutorului de stat plătit conform acestei scheme de ajutor de stat este de 209.809 mii lei (din care 55.807 mii lei în perioada ianuarie – aprilie 2023) în limita bugetului total maxim estimat al schemei de 300.000 mii lei.
Potrivit documentului citat, una dintre linii este reglementată prin:
Prin această schemă s-a intenționat încurajarea participării active a întreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni şi redresarea economiei româneşti, prin realizarea de investiții şi crearea de noi locuri de muncă.
Bugetul maxim al schemei este de 2.700 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 milioane euro. Bugetul mediu anual al schemei este de 450 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 100 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării.
Numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 1.700.
Conform documentului guvernamental, până la 21 noiembrie 2023, în baza acestei scheme de ajutor de stat, au fost aprobate spre finanțare 72 proiecte de investiții, care vor genera 15.123 noi locuri de muncă, pentru care a fost aprobat un ajutor de stat în valoare de 1.424,42 milioane lei, din care s-au plătit deja 165,42 milioane lei (din care 23,69 milioane lei în perioada ianuarie – noiembrie 2023) pentru cheltuielile salariale aferente locurilor de muncă nou create.
Proiectele de investiții aflate în proces de implementare vor contribui la bugetul de stat prin plata unor contribuții în valoare de 3.265,44 milioane lei.
Schema de ajutor de stat a avut în vedere finanțarea investițiilor realizate de întreprinderi în active corporale și necorporale de înaltă tehnologie în valoare de minimum 4,5 milioane lei.
Până la 21 noiembrie, în baza acestei scheme de ajutor de stat, au fost aprobate spre finanțare 174 proiecte de investiții, în valoare de 19.820,6 milioane lei, pentru care a fost aprobat un ajutor de stat în valoare de 7.340,8 milioane lei (din care 989,55 milioane lei în cursul anului 2023).
Valoarea ajutorului de stat plătit până la această dată este de 3.068,28 milioane lei (din care 753,43 milioane lei în perioada ianuarie – noiembrie 2023) aferent cheltuielilor eligibile efectuate potrivit acordurilor pentru finanţare emise.
Proiectele de investiții aflate în proces de implementare vor avea un impact semnificativ în economie prin crearea a 25.038 locuri de muncă și plata unor contribuții la bugetul de stat în valoare de 9.272,46 milioane lei.
Bugetul schemei de ajutor de stat aferente Programului IMM PROD este 268,545 mil. lei pentru un număr de 2.550 de beneficiari.
Bugetul schemei de ajutor de stat aferente Programului RURAL INVEST este 530,583 mil. lei pentru un număr estimate de 4.286 de beneficiari.
Programul cuprinde 2 Subprograme: pentru susținerea proiectelor de investiții pentru IMM-uri din sectorul construcțiilor și al doilea, de susținere a proiectelor de investiții de scară mică pentru unitățile administrativ teritoriale.
Bugetul schemei de ajutor de stat aferente Programului RURAL INVEST este 495,573 mil. lei pentru un număr estimat de 4.165 de beneficiari.
Bugetul schemei de ajutor de stat aferente Programului INNOVATION este 214,55 mil. lei pentru un număr de 1.835 de beneficiari.
În perioada 2022-2023, în baza acestei scheme de ajutor de stat, conform solicitării administratorilor au fost plătite 68 decizii de plată care însumează 310,02 milioane lei.
Întrucât sprijinirea sectorului IMM reprezintă o prioritate a Programului de guvernare 2021-2024, în condițiile în care sectorul întreprinderilor mici și mijlocii reprezintă un factor de importanță strategică pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă.
Conform prevederilor O.U.G. nr. 99/2022, Guvernul României continuă sprijinirea IMM-urilor prin aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS (cu 6 programe componente), pentru care M.F. este furnizor de ajutor de stat, iar atribuțiile de administrare sunt delegate pe următoarele componente:
Bugetul schemei de ajutor de stat sub formă de grant este de maximum 1.930.018.000 lei, acordat din bugetul MF- Acțiuni generale.
Prin implementarea schemei de ajutor de stat se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 24.786 de beneficiari.
În plus, Ministerul Finanțelor a elaborat noi proiecte de măsuri în contextul mediului intern și internațional dificil:
Un proiect de hotărâre a Guvernului pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea investițiilor de înaltă tehnologie. Principalele caracteristici cuprinse în proiectul schemei de ajutor de stat:
Un proiect de hotărâre a Guvernului privind acordarea unui ajutor de stat regional ad-hoc companiei Nokian Tyres Europe Operations S.R.L. Principalele caracteristici cuprinse în proiectul schemei de ajutor de stat: